Meidoornsiroop

Ongeveer tegelijk met de vlier staat ook de meidoorn in bloei. Zoals de naam aangeeft is dit meestal in mei, maar tegenwoordig zijn de witte bloemetjes ook al in april te zien. De bloesem bevat veel stuifmeel, en dat kan je gebruiken om een siroop van te maken. De werkwijze is vergelijkbaar als bij vlierbloesemsiroop :

Pluk de bloemen op een droge, zonnige dag, als ze goed openstaan en bij voorkeur vroeg in de ochtend, voordat de insecten langs zijn geweest om het stuifmeel te verspreiden.
Doe de bloesems in een pan en giet er water over, zodat ze net onderstaan. Breng het water aan de kook, haal de pan van het vuur en laat een paar uur staan, met de deksel op de pan.

Zeef de bloemen uit het water. Knijp de bloemetjes nog even goed uit, zodat al het vocht in de pan komt. Daarna heb je ze niet meer nodig.
Voeg per liter vocht ongeveer 500 gr suiker en het sap van 1 citroen toe. Breng het vocht aan de kook en laat even inkoken.
Doe de siroop in flesjes. Zodra het afgekoeld is, is het klaar voor gebruik. Als je de flesjes even steriliseert kan je de siroop lang bewaren.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *