Video jaaroverzicht activiteiten in het Voedselbos

Een overzicht van de activiteiten die we in 2021 hebben ondernomen om het voedselbos van de grond te krijgen.

Geplaatst in Nieuws | Getagged , , , , | Een reactie plaatsen

Kerstgroet 2021

Met deze prachtige foto’s van Carola van der Heijden, gemaakt in het voedselbos, willen we jullie hele goede en zeker ook gezellige feestdagen toewensen!

Volgend jaar hopen we jullie te zien in het voedselbos om mee te helpen of om een workshop te doen op de werkdagen. Kijk bij de agenda voor de data van 2022
We kijken terug op een prachtig jaar waarin we een voedselbos mochten planten in samenwerking met Stadsdeel Haagse Hout. De bomen en struiken zijn bijna allemaal goed aangeslagen. Ieder jaar zal alles groter en voller worden, en meer en meer tot een bos uitgroeien. Met een groep van acht mensen zijn we een opleiding gestart over het beheer en onderhoud van ons voedselbos. Zaterdag 18 december hebben we de eerste les gegeven van een reeks van zes. Allemaal enthousiaste mensen die willen leren over het natuurlijke evenwicht dat we proberen te vinden, samen met de natuur. Filmtip voor de kerstdagen : The Biggest little Farm (beschikbaar op Nexflix).

Geplaatst in Nieuws | Getagged , , , , | Een reactie plaatsen

Rabarber en smeerwortel : planten in de kruidlaag

Hoewel de bomen en de struiken door hun omvang en vertikale oriëntatie de meeste aandacht trekken, is de kruidlaag eigenlijk de meest interessante laag in een voedselbos. Deze laag bestaat uit planten die de ruimte tussen de struiken en de bodembedekkers opvullen. Een beetje buiten het gezichtsveld van de lopende bezoekers van een voedselbos. En juist in die laag bevat de meeste verscheidenheid aan nuttige, eetbare en mooie planten.

De kruidlaag bestaat uit vaste planten die niet per se eetbaar hoeven te zijn. Zoals de naam al aangeeft gaat het in eerste instantie om bekende keukenkruiden : rozemarijn, tijm, salie en bieslook. Maar ook een plant als rabarber (Rheum Rhabarbarum) mag niet ontbreken. Geen kruid, maar een meerjarige eetbare plant, die met zijn grote bladeren ook een goede grondbedekker is. De rabarber is in de 19e eeuw vanuit Siberië naar Engeland gehaald. Eerst als sierplant voor tuinen en als geneeskrachtige plant, maar als snel werd de rabarber ontdekt als een makkelijk te kweken groente, en zo kennen we de rabarber nu nog steeds.

Er kunnen ook minder bekende planten in de kruidlaag gezet worden. In ons voedselbos hebben we bijvoorbeeld ook olijfkruid, daslook, kamille en rode venkel neergezet. Op ons verlanglijstje staan nog planten als hemelsleutelkruid (sedum) en lavas (maggikruid).
In de kruidlaag mogen bloemen niet ontbreken. Het is nog iets te vroeg, maar zodra de lente goed op gang is gekomen gaan we allerlei bloemen zaaien. Eetbare bloemen, zoals stokroos, kaasjeskruid, oostindische kers, goudsbloem, viooltjes, maar ook gewoon bloemen die bijen en andere insecten aantrekken. Bolgewassen mogen eigenlijk ook niet ontbreken in de kruidlaag, al is het alleen al om de kleuren die ze toevoegen aan het voedselbos in het vroege voorjaar. In het najaar gaan we daarom biologische tulpen, krokussen en narcissen planten.

Smeerwortel

Natuurlijk hopen we dat het voedselbos ook gevonden wordt door planten als hondsdraf, kaardebol, theunisbloem, klaver en paarse dovenetel. Mooie inheemse planten die een goede aanvulling zijn op de biodiversiteit in het voedselbos. Het zijn zeer nuttige planten. Sommige zijn eetbaar, andere hebben geneeskrachtige waarde en andere trekken vooral insecten aan.
Een plant die al wel aanwezig is in het voedselbos is de smeerwortel (Symphytum) . Een niet zo bekende plant, die een zegen is voor elke tuin, hoewel hij door zijn omvang ook wel behoorlijk in de weg kan staan. De witte tot paarse bloemetjes trekken insecten aan en de bladeren zitten boordevol kalium, dat een belangrijke meststof is voor andere planten. De smeerwortel overwintert onder de grond en de jonge bladeren komen nu naar boven. Het is even afwachten of de smeerwortels de grondwerkzaamheden in ons voedselbos hebben overleefd, maar het zijn sterke planten dus we hebben goede hoop.

De kruidlaag is het hele jaar interessant om naar te kijken. Kom langs op onze werkdagen en we vertellen graag over de plantenrijkdom in deze laag van het voedselbos.

Meer informatie :
Meer weten over de rabarber, klik hier

Geplaatst in Opbouw voedselbos | Getagged , , , , , , , | Een reactie plaatsen

6 maart 2021 werkdag Voedselbos

Het is zo ver. 6 maart gaan we voor het eerst aan de slag in het voedselbos. Tussen 12:30 en 15:00 uur zijn Marjan en Jan aanwezig om aantal klussen uit te voeren en om uitleg te geven over het voedselbos en wat we er mee willen.
Aanmelden via : voedselbosmariahoeve@gmail.com of via onze facebookpagina facebook.com/voedselbosmariahoeve

Iedereen is welkom, maar we houden wel gepaste afstand natuurlijk. Gereedschap meenemen mag, maar hoeft niet. Er zijn voldoende scheppen, schoffels en harken aanwezig.

Dit pad wordt schoongemaakt

Welke klussen gaan we doen?
Om te beginnen gaan we het half verharde pad en de halve cirkel schoonmaken. Het pad is in de loop van de jaren nogal overgroeid met gras en andere planten. Van de oorspronkelijke breedte is nog maar een smal paadje over. Dat gaan we schoonmaken en waar nodig herstellen.
We gaan een begin maken met de takkenwal die het voedselbos van de ecologische zone gaat scheiden. Er zullen nog niet veel takken zijn, maar we kunnen al wel de eerste palen in de grond plaatsen.
Verder gaan we het zwerfvuil dat om de locatie ligt opruimen. Als er tijd en spierkracht voor is gaan we ook de grond schoonmaken, op plaatsen waar we bomen en struiken willen planten.

Kom dus langs op 6 maart. Meld je aan via Voedselbosmariahoeve@gmail.com

Geplaatst in Agenda, Nieuws | 1 reactie

Opening Voedselbos Mariahoeve

Op Woensdag 3 november 2021 komt wethouder Bredemeijer naar het Voedselbos voor de officiële opening. De wethouder zal een overeenkomst ondertekenen met Stichting De Tuinen van Mariahoeve over het beheer en onderhoud van het voedselbos. Alle vrijwilligers, buurtbewoners en andere geïnteresseerden zijn van harte uitgenodigd om bij deze gelegenheid aanwezig te zijn.
Tegelijkertijd met het Voedselbos wordt ook het vlinderpad langs de sloot tussen Catharinaland en Biancaland officieel in gebruik genomen.

Het programma start om 15:30 in de moestuin Catharinahof, aan het Catharinaland. Daar zal aandacht worden besteed aan de herinrichting van de straat. Kinderen kunnen zich laten schminken en aankleden als bij of vlinder. Rond 16:00 uur komt de wethouder en gaan we in optocht, met muziek, naar het vlinderpad. De wethouder plant hier een boom. Daarna lopen we gezamenlijk naar het Voedselbos. Rond 16:30 u zullen we daar aankomen. Na de ondertekening van de intentieverklaring sluiten we feestelijk af met een hapje en een drankje, verzorgd door Lichtpuntjes van Mariahoeve. Victor Aangenaam zal een circusact doen met groente, fruit en vlinders. Rond 17:00 uur is het programma afgelopen.
Bij slecht weer verplaatsen we het programma naar Buurthuis De Landen (Isabellaland 259).

3 november, vanaf 15:30 uur, opening Vlinderpad en Voedselbos Mariahoeve.

Geplaatst in Agenda, Nieuws | Getagged , , , | Een reactie plaatsen

Werkdag 9 oktober 2021

De werkdag was weer erg productief. Geholpen door het prachtige nazomerweer konden we veel klusjes opknappen. Zo kregen alle bomen een schep lavagruis. Dit gemalen lavasteen bevat veel mineralen die de bomen nodig hebben om goed en gezond te groeien. Het hoge gras was gemaaid, maar op de plekken waar de maaimachine niet kon komen moesten wij het met de hand wegsnijden. Vooral langs de olijfwilgenhaag was dat hard nodig. Maar ook bij de fruitstruiken kon nog wel wat gras en andere begroeiing weggehaald worden. Ook de welig tierende brandnetels ontkwamen niet aan de snoeischaar.
Na afloop van de werkdag kregen we uitleg over het vermeerderen van planten en hoe je zelf kiemgroentes kunt maken. We sloten de dag af met een heerlijke wrap met onkruid en eetbare bloemen.

Geplaatst in Nieuws | Getagged , , | Een reactie plaatsen

Voorjaarssalade, een feest van kleur en smaak op je bord

Zo halverwege mei is de lente meestal wel in volle vaart. De bomen staan in bloei, sommige bloemen en planten beginnen bescheiden met groeien terwijl anderen al volop omhoogschieten. Voor de bessen en het andere fruit is het nog te vroeg, maar er is al genoeg te vinden in het voedselbos om een lekkere maaltijd mee te maken.

Het zijn vooral de bloemen en planten in de kruidlaag die je nu kunt gebruiken. Ik heb een heerlijke voorjaarssalade gemaakt met de blaadjes en bloemen van zo’n 25 planten die je nu kunt vinden.

Als basis heb ik couscous gebruikt. Dat is makkelijk en snel te bereiden. Kokend water er over, even laten staan en klaar. Als specerijen heb ik ras-el-hanout gebruikt, met de geplette zaden van venkel, anijs en koriander. Dat geeft een heerlijke geur aan het gerecht.

De salade bestaat verder uit allerlei blaadjes en bloemen die je nu kunt vinden. Een kleine opsomming:
vioolbloemen, borage bloemen, goudsbloem, koolbloemen, tulp (de bloemblaadjes), bloempjes van de gele en witte dovenetel, bloempjes van hondsdraf.
Blad van : snijbiet, amsoi, citroenmelisse, salie, rode melde, groene melde, boomspinazie, kaapse knoflook, bieslook, look-zonder-look, zevenblad, lavas, hemelsleutel (sedum telephium), rode venkel, bloedzuring, agastache, valeriaanblad.
Er zijn nog veel meer blaadjes en bloemen die je in de salade kunt doen. Kijk gewoon wat er groeit en let er op dat je zoveel mogelijk verschillen in kleur, geur, smaak en textuur toevoegt.

Snij de blaadjes in niet al te kleine stukjes, meng met de couscous. Giet er een dressing naar smaak over. Ik heb een zoetzure dressing gemaakt van olie, vlierbloesemazijn, vliersiroop, peper en zout, zodat alle basissmaken in de salade terugkomen. Je kunt er ook nog falafel bij eten.

Eet smakelijk.

Geplaatst in Nieuws, recepten | Getagged , , , , , , , , , , , , , , | Een reactie plaatsen

Werkdag 10 april 2021

Zaterdag 10 april is er weer een werkdag in het voedselbos. Na de eerste werkdag is er flink wat veranderd. De bomen en struiken zijn geplant, de houtwal is zo goed als klaar, de grond is gefreesd en er zijn al wat vaste planten neergezet.
Op 10 april gaan we verder met het planten van struiken. Die staan nog in samentuin de Mariahof. We gaan ze daar ophalen en in het voedselbos een nieuwe plek geven. Verder moet de halve cirkel onkruidvrij gemaakt worden, worden er nog meer vaste planten en kruiden neergezet en moet er water worden gegeven aan de bomen, struiken en planten.

Tijdens de werkdag geven we een informatieve workshop over de hazelaar. We sluiten de dag af met een gezamenlijke maaltijd, met thee en hapjes.ongev

Meedoen is gratis. Aanmelden kan via voedselbosmariahoeve@gmail.com, of via onze facebookpagina.

Zaterdag 10 april, van ongeveer 13:00 – 16:00 uur.

Geplaatst in Nieuws | Getagged , , | Een reactie plaatsen

Bomen planten, deel 2

Vandaag de losse eindjes van gister afgemaakt. Steunpalen en gietranden bij de bomen, de laatste stekellige struiken geplant, meidoorn in de grond gezet en nog wat kleine klusjes. De eerste twee lagen van het voedselbos – de kroonlaag en de hogere bomen – zijn nu klaar. Het geraamte van het bos staat. Een deel van de struiklaag is ook geplant. Met dank aan de mensen van Querqus Boomexperts en Bas van de Veer.

De takkenwal is een onderdeel van het ecosysteem van het bos. Dood hout biedt een woon-, schuil en voedselplaats voor insecten, kleine zoogdieren en vogels. De wal is ook een mooie natuurlijke afscheiding tussen het voedselbos en de ecologische zone.

We zijn nog lang niet klaar. 10 april is onze volgende werkdag. We gaan dan nog meer struiken en vaste planten plaatsen, bloemen zaaien en nog veel meer leuke klussen. Hou deze pagina in de gaten, en kijk ook op onze facebookpagina voor meer nieuws en foto’s.

Geplaatst in Nieuws | Getagged , , , , | 6 reacties

Bomen planten

Vandaag, 10 maart 2021, zijn de eerste bomen geplant in Voedselbos Mariahoeve. Het was een mooie ervaring. ‘s Ochtends keken we nog naar een kaal grasveldje, maar aan het eind van de middag stonden er allerlei bomen en struiken. Met dank aan Querqus boomexperts en Loonbedrijf Van Etten.

Geplaatst in Nieuws | Getagged , , | Een reactie plaatsen