Wat is een voedselbos?

Een voedselbos is een ecologisch systeem, waarin elke boom, struik of plant een eigen rol heeft. Het bestaat vooral uit vaste planten, die niet per se eetbaar hoeven te zijn. De aanplant kan ook meerdere rollen vervullen. Zo levert een appelboom uiteraard appels. Maar ook het blad kan gebruikt worden, als humus om het bodemleven te stimuleren. En de bloesem trekt insecten aan, die voor de bestuiving belangrijk zijn, maar ook andere dieren aantrekken die weer van de insecten leven.

Voedselbossen zijn een combinatie van natuur en landbouw. In plaats van éénjarige planten, die snel groeien en binnen een paar maanden geoogst worden, wordt in een voedselbos voornamelijk met meerjarige planten gewerkt. Dat heeft als voordeel dat je met één keer planten meerdere keren kunt oogsten.

Dat betekent niet dat éénjarige bloemen en planten geen plek hebben in een voedselbos. Deze bloemen trekken veel insecten aan, die weer nodig zijn voor de bestuiving van de fruitstruiken en -bomen. Er zijn ook veel eetbare bloemen, of planten die een geneeskrachtige werking hebben. Deze soorten hebben zeker een plaats in een voedselbos.

Een ander verschil met de traditionele landbouw is het werken in lagen. Een voedselbos is driedimensionaal opgebouwd. Elke laag heeft een eigen functie, met een specifieke beplanting. Er zijn ongeveer 9 lagen te benoemen, waarvan een goed functionerend voedselbos er minstens 5 moet hebben:

* De Waterlaag is in Voedselbos Mariahoeve niet aanwezig.

Per laag wordt aangegeven wat de functie is in het voedselbos en welke bomen en planten er gebruikt worden. Over de bomen en planten die in Voedselbos Mariahoeve aanwezig zijn, is steeds aanvullende info te vinden.

1

Kroonlaag

2

Boomlaag

3

Struiklaag

4

Klimmers

5

Kruidlaag

6

Bol- en Knolplanten

7

Bodembedekkers