Brandnetel

Urtica Dioica

Plantinformatie

NaamBrandnetel
Wetenschappelijke naamUrtica dioica, Urtica urens
Algemene informatiePlant,meerjarig, tot 2 m hoog
Waar te vinden in het VoedselbosKruidlaag
Gebruikblad, zaden
Receptenklik op de foto onderaan de pagina
Brandnetelkoekjes

Wetenswaardigheden

De brandnetel is geen populaire plant. Iedereen kent het branderige gevoel op je huid als je per ongeluk een blad of steel hebt aangeraakt. Toch is de brandnetel een heel nuttige plant. Het is onder andere een waardplant voor meerdere vlindersoorten. Ook voor ons mensen bevat de plant veel gezonde stoffen, zodat het eigenlijk een heel nuttige plant is, die zeker iin een voedselbos past. Het blad kan je – al dan niet gedroogd – gebruiken voor soep of thee, maar gebruiken in een pesto kan ook. Brandnetelthee is onder andere vochtafdrijvend en het versterkt het immuumsysteem. Uit de stengels kunnen vezels gewonnen worden, waar papier en textiel van gemaakt kan worden.
De Brandnetel groeit op stikstofrijke grond en groeit zo snel dat het andere planten kan verdringen. Dat gebeurt vooral door de lange wortels, die een dikke laag kunnen vormen, vlak onder de grond. Om brandnetels te verwijderen moet je ze met wortel en tak verwijderen. Elk stukje wortel dat in de grond blijft, groeit weer uit tot een nieuwe plant.
Van de bovengrondse delen kan je ook een plantaardige gier maken. Deze vloeibare mest bevat heel veel stikstof en is dus geschikt om te gebruiken bij snelgroeiende planten (bonen, courgettes, pompoenen en dergelijke).