Rabarber en smeerwortel : planten in de kruidlaag

Hoewel de bomen en de struiken door hun omvang en vertikale oriëntatie de meeste aandacht trekken, is de kruidlaag eigenlijk de meest interessante laag in een voedselbos. Deze laag bestaat uit planten die de ruimte tussen de struiken en de bodembedekkers opvullen. Een beetje buiten het gezichtsveld van de lopende bezoekers van een voedselbos. En juist in die laag bevat de meeste verscheidenheid aan nuttige, eetbare en mooie planten.

De kruidlaag bestaat uit vaste planten die niet per se eetbaar hoeven te zijn. Zoals de naam al aangeeft gaat het in eerste instantie om bekende keukenkruiden : rozemarijn, tijm, salie en bieslook. Maar ook een plant als rabarber (Rheum Rhabarbarum) mag niet ontbreken. Geen kruid, maar een meerjarige eetbare plant, die met zijn grote bladeren ook een goede grondbedekker is. De rabarber is in de 19e eeuw vanuit Siberië naar Engeland gehaald. Eerst als sierplant voor tuinen en als geneeskrachtige plant, maar als snel werd de rabarber ontdekt als een makkelijk te kweken groente, en zo kennen we de rabarber nu nog steeds.

Er kunnen ook minder bekende planten in de kruidlaag gezet worden. In ons voedselbos hebben we bijvoorbeeld ook olijfkruid, daslook, kamille en rode venkel neergezet. Op ons verlanglijstje staan nog planten als hemelsleutelkruid (sedum) en lavas (maggikruid).
In de kruidlaag mogen bloemen niet ontbreken. Het is nog iets te vroeg, maar zodra de lente goed op gang is gekomen gaan we allerlei bloemen zaaien. Eetbare bloemen, zoals stokroos, kaasjeskruid, oostindische kers, goudsbloem, viooltjes, maar ook gewoon bloemen die bijen en andere insecten aantrekken. Bolgewassen mogen eigenlijk ook niet ontbreken in de kruidlaag, al is het alleen al om de kleuren die ze toevoegen aan het voedselbos in het vroege voorjaar. In het najaar gaan we daarom biologische tulpen, krokussen en narcissen planten.

Smeerwortel

Natuurlijk hopen we dat het voedselbos ook gevonden wordt door planten als hondsdraf, kaardebol, theunisbloem, klaver en paarse dovenetel. Mooie inheemse planten die een goede aanvulling zijn op de biodiversiteit in het voedselbos. Het zijn zeer nuttige planten. Sommige zijn eetbaar, andere hebben geneeskrachtige waarde en andere trekken vooral insecten aan.
Een plant die al wel aanwezig is in het voedselbos is de smeerwortel (Symphytum) . Een niet zo bekende plant, die een zegen is voor elke tuin, hoewel hij door zijn omvang ook wel behoorlijk in de weg kan staan. De witte tot paarse bloemetjes trekken insecten aan en de bladeren zitten boordevol kalium, dat een belangrijke meststof is voor andere planten. De smeerwortel overwintert onder de grond en de jonge bladeren komen nu naar boven. Het is even afwachten of de smeerwortels de grondwerkzaamheden in ons voedselbos hebben overleefd, maar het zijn sterke planten dus we hebben goede hoop.

De kruidlaag is het hele jaar interessant om naar te kijken. Kom langs op onze werkdagen en we vertellen graag over de plantenrijkdom in deze laag van het voedselbos.

Meer informatie :
Meer weten over de rabarber, klik hier

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *