,

Voorjaarssalade, een feest van kleur en smaak op je bord

Zo halverwege mei is de lente meestal wel in volle vaart. De bomen staan in bloei, sommige bloemen en planten beginnen bescheiden met groeien terwijl anderen al volop omhoogschieten. Voor de bessen en het andere fruit is het nog te vroeg, maar er is al genoeg te vinden in het voedselbos om een lekkere maaltijd mee te maken.

Het zijn vooral de bloemen en planten in de kruidlaag die je nu kunt gebruiken. Ik heb een heerlijke voorjaarssalade gemaakt met de blaadjes en bloemen van zo’n 25 planten die je nu kunt vinden.

Als basis heb ik couscous gebruikt. Dat is makkelijk en snel te bereiden. Kokend water er over, even laten staan en klaar. Als specerijen heb ik ras-el-hanout gebruikt, met de geplette zaden van venkel, anijs en koriander. Dat geeft een heerlijke geur aan het gerecht.

De salade bestaat verder uit allerlei blaadjes en bloemen die je nu kunt vinden. Een kleine opsomming:
vioolbloemen, borage bloemen, goudsbloem, koolbloemen, tulp (de bloemblaadjes), bloempjes van de gele en witte dovenetel, bloempjes van hondsdraf.
Blad van : snijbiet, amsoi, citroenmelisse, salie, rode melde, groene melde, boomspinazie, kaapse knoflook, bieslook, look-zonder-look, zevenblad, lavas, hemelsleutel (sedum telephium), rode venkel, bloedzuring, agastache, valeriaanblad.
Er zijn nog veel meer blaadjes en bloemen die je in de salade kunt doen. Kijk gewoon wat er groeit en let er op dat je zoveel mogelijk verschillen in kleur, geur, smaak en textuur toevoegt.

Snij de blaadjes in niet al te kleine stukjes, meng met de couscous. Giet er een dressing naar smaak over. Ik heb een zoetzure dressing gemaakt van olie, vlierbloesemazijn, vliersiroop, peper en zout, zodat alle basissmaken in de salade terugkomen. Je kunt er ook nog falafel bij eten.

Eet smakelijk.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *