Rozenbottelsoep

Rozenbottelsoep

Rozenbottels zijn de vruchten van een erg stekelige struik. Het is een rozensoort die vooral voor de vruchtjes wordt geteeld, en minder voor de bloemen. De vruchtjes van de gewone roos zijn ook eetbaar, maar bevatten minder vruchtvlees.
De rozenbottel komt veel in het wild voor, maar ook in parken en tuinen. De pitjes van de bottels hebben haartjes, die bij sommige mensen een allergische reactie kunnen veroorzaken. Van de pitjes wordt ook jeukpoeder gemaakt.

Rozenbottelsoep is een traditioneel recept uit Scandinavië. Kan warm of koud gegeten worden.
Ingrediënten
§ 500 gram verse rozenbottels schoongemaakt
§ 500 ml water (of meer als nodig, de bottels moeten onder water staan)
§ 100 gram suiker ( mag ook honing zijn)
§ 1 eetlepel maïzena
§ Room of crème fraiche als garnering

1. kook de rozenbottels met water. Ongeveer 10-15 minuten laten pruttelen. Haal de pitjes uit de bottels door te pureren in een draaizeef (passe-vite).
2. Breng de puree aan de kook met de 100 gram suiker of honing.
3. Leng een eetlepel maïzena aan met water, roer tot papje en voeg toe
4. Breng opnieuw aan de kook.
5. Eet warm of koud met een scheut room, zure room of crème fraiche erdoor.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *