Kweepeer muffins

De kweepeer is een beetje een vergeten vrucht. Dat is jammer, want de smaak van een kwee is nergens mee te vergelijken. De rijpe vruchten ruiken heerlijk en je kunt er heerlijke compote, jam en gelei mee maken. De gelige vruchten zien er een beetje knobbelig uit, en ook het zachte donslaagje op de schil schrikken misschien een beetje af. En het harde vruchtvlees maakt de vrucht ook niet aantrekkelijk. Maar met een beetje moeite kan je er de heerlijkste dingen mee maken. Zoals heel bijzondere muffins of cake.

De kweepeer komt oorspronkelijk uit het gebied rond de Kaspische Zee. Het is een boom die 3-4 m hoog kan worden. De bladeren hebben een donsachtig laagje aan de onderkant. Ook de vruchten kunnen een dons- of viltachtig laagje hebben. Door over de vrucht te wrijven verdwijnen deze haartjes. De gele vruchten zijn vrij hard en rauw niet eetbaar. Vooral de schil, pitten en het klokhuis bevatten veel pectine, een natuurlijk verdikkingsmiddel.

Recept voor kweepeer muffins (of cake)

Ingrediënten
400 gr kweepeer
200 ml water
100 gr suiker

Voor de cakejes:

200 gr bloem
150 gr suiker
150 gr boter in kleine stukjes gesneden
2 eieren
1 zakje vanillesuiker
½ tl bakpoeder
½ tl baking soda
100 gr volle yoghurt
½ tl gemberpoeder,
½ tl kardemonpoeder
½ tl kaneel
Amandelschaafsel als garnering

Verwarm de oven voor op 170° C.

Schil de kwee en snij het vruchtvlees in blokjes van ongeveer 1cm dikte. Doe in een pan, voeg water en suiker toe. Breng aan de kook. Op zacht vuur de blokjes gaar laten worden. Dit kan 10-20 min duren. Als de blokjes gaar zijn, haal je ze uit het vocht, laat uitlekken en zet ze apart. Gooi de schillen en klokhuizen toe aan het vocht en laat inkoken tot een dikke siroop. Haal dan de schillen, pitten en klokhuizen er weer uit. Zet de siroop apart.

Doe de bloem, suiker, gember-, kardemonpoeder, kaneel, bakpoeder, vanillesuiker en de bakingsoda in een kom en roer door elkaar. Voeg de boterblokjes toe met de yoghurt en de eieren en kneed tot een glad beslag. Voeg de kweepeerblokjes toe, roer even door en giet het mengsel in muffinvormpjes (of cakeblik).
20 minuten in de oven, tot de cakejes goudbruin zijn. Dip de muffins in de kweesiroop en strooi het amandelschaafsel erover. (of giet de siroop over de cake en bestrooi met amandelschaafsel).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *