Walnotenlikeur

Walnoten worden vooral als noot gegeten, maar je kunt de noten al veel eerder gebruiken om er iets lekkers mee te maken. De boom bloeit in mei-juni. De bestoven bloemen vormen groene bolletjes, waarin de bekende walnoten zich vormen. De eerste paar weken is de kenmerkende harde schil nog niet aanwezig, en dat is precies het moment om de noten te gebruiken voor een likeur. Vanaf ongeveer half tot eind juni pluk je de groene vruchten. Zolang je er met een speld makkelijk in kunt prikken, zijn ze goed.

Om de likeur te maken heb je een drank nodig met een alcoholpercentage van minstens 35 % (meer is beter) : jenever, wodka, cognac, aquavit, gin, vieux etc. De smaak van de drank mengt zich met de notensmaak.

benodigdheden

walnootlikeur
Ongeveer 10 tot 15 groene walnoten
150 gr suiker
500 ml sterke drank (jenever, wodka, gin, vieux etc. met een alcoholpercentage boven de 40%)
eventueel, naar smaak, 1 stokje kaneel, 2 steranijs, 2-4 kruidnagels

Gebruik de jonge, nog groene noten, voor de harde binnenste schil gevormd wordt. Dit is zo rond half juni.

Pluk de noten, was ze en snij ze in kwarten. Stop in een glazen pot. Voeg suiker en eventueel kaneel, steranijs en/of kruidnagel toe. Overgiet met sterke drank, tot de noten helemaal onder staan.
Het vocht zal langzaam steeds zwarter worden. Na ongeveer 3 maanden is de likeur op smaak. Giet het vocht af in een andere, gesteriliseerde fles. De vruchten kan je weggooien. De likeur blijft minstens een jaar goed.

2 antwoorden
  • Jan Morsch
   Jan Morsch zegt:

   Hallo Loeke,
   Bedankt voor je reactie. Ik ben niet bekend in Almere, dus ik kan je niet vertellen waar je walnootbomen kunt vinden. Het is een kwestie van de boom leren kennen (vorm van het blad, bast etc) en dan goed opletten. Voor Den Haag zijn er ook diverse kaarten gemaakt met de standplaatsen van bomen. Wellicht is er voor Almere ook zoiets. En er zijn diverse sites waar je per gemeente kunt zien wat en waar je kunt wildplukken. Ik zou daar eens kijken.
   Veel succes.
   Ps. ik heb mijn groene walnoten dit jaar in Italië geplukt. In Nederland waren er nauwelijks walnoten te vinden. Alle bomen die ik normaal gebruik hadden geen noten gemaakt.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *